Erkekte en sık görülen kanserlerden olup, yaşlanan erkeğin yavaş ilerleyen ve erken evrede kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalığıdır.
Fonksiyonel testisleri olan yaşlı her erkekte prostat kanseri gelişme riski mevcuttur. Kanser prostatın dış kabuğundan gelişir, genelde yavaş ilerler ancak yıllar içersinde çevre organlara ve özellikle kemiklere yayılır. Hastalığın gelişmesinde genetik (ailesel) ya da edinsel (vücut biyokimyası ve erkeklik hormonuna bağlı) nedenler rol oynar. Sigara içme, şişmanlık, egzersiz eksikliği, radyasyon ve inflamasyon da diğer öne sürülen nedenlerdir. Hastalığı önlemede omega-3’den zengin balık, yeşil çay, pişmiş domates, meyveler, ve brokoli gibi antioksidan sebzeler diyette tercih edilmelidir. Hastalığın tanısında 45 yaş üstü her erkekte yapılması gereken PSA testi, prostatın fizik muayenesi sonrası ultrason eşliğinde alınan prostat biyopsisi ile konur. Biyopsi sonrası hücresel tanı ve radyolojik değerlendirmeler (MR, PET BT vb.) hastalık evrelendirilir. Değerlendirme sonrası uluslararsı hastalık rehberleri eşliğinde kişinin durumuna en uygun tedavi seçeneği belirlenir. Erken evrede tanı (prostata sınırlı olan hastalık) ve erken tedavi (radikal prostatektomi) ile 15 yıllık sağkalım % 95’in üzerindedir.
Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?
İdrar yapmada güçlük, idrarda kesikleme zorlanma, idrardan kan gelmesi
Meninin kanlı gelmesi, sertleşmede bozulma, ağrı
Kasıklarda ve göbek altında, bacaklarda şişme
Omuz, sırt, kalça, diz veya bacaklarda ağrı
Sürekli yorgunluk kırgınlık hissi, kilo kaybı
Bu bahsedilen şikayetler olmasa bile 45 yaş üstü her erkekte mutlaka PSA değerlerine bakılarak, gerekirse üst incelemeler ve Ürolojik değerlendirme ihmal edilmemelidir.
Prostat kanseri tedavi seçenekleri
Aktif izlem, gözleyerek bekleme
Cerrahi tedavi (Radikal prostatektomi)
Radyasyon tedavisi (X-ışını, Proton tedavisi, Brakiterapi)
İlaç tedavileri (İleri evre hastalarda hormon tedavisi, kemoterapi veya immunoterapi)
Kriyoterapi